Wind energy

Bureau Veritas Latvia pievienojas Latvijas Vēja enerģijas asociācijai

18. Feb. 2021

Pasaules līderis testēšanas, inspekcijas un sertifikācijas jomā Bureau Veritas pievienojies Latvijas Vēja enerģijas asociācijai, vienojoties par kopīgu sadarbību nozares jau tā augsto prasību uzraudzīšanā un sniedzot atbalstu to ievērošanā.

“Vēja enerģijas jomā tehnoloģijas strauji attīstās, tāpēc būtiski, lai gan nozares pārstāvji, gan arī neatkarīgie eksperti ir kompetenti tieši enerģijas jomas standartos, labajā praksē un ilgtspējīgos risinājumos, tādējādi kopīgi paaugstinot nozares kvalitātes latiņu,” saka Latvijas Vēja enerģijas asociācijas vadītājs Andris Vanags. “Bureau Veritas piedāvā pārdomātu metodoloģiju, kas nodrošina mūsu nozarei atbilstošu standartu ieviešanu, mazina dažādus riskus, optimizē vēja ģeneratoru uzturēšanas izmaksas. Tāpat kā vēja enerģijas nozare, arī mūsu jaunais biedrs tic ilgtspējīgai pasaules attīstībai, kur būtiska loma ir zaļajai enerģijai. Tas ir svarīgi, jo sinerģija rada plašu attīstības lauku, kurā jau tā augstos standartus varam vēl pilnveidot.”

“Vēja enerģija ir ārkārtīgi nozīmīgs dabas resurss, un alternatīvās enerģijas efektīva izmantošana ir stabils solis pretī Eiropas Savienības noteikto Vides mērķu sasniegšanai. Esam gandarīti par iespēju cieši sadarboties ar nozares speciālistiem, lai veicinātu šī resursa izmantošanu, tajā pašā laikā samazinot negatīvo ietekmi no fosilajiem resursiem,” saka Bureau Veritas Latvia valdes locekle Iveta Lazdiņa. “Sadarbība ar Latvijas Vēja enerģijas asociāciju ir nozīmīga Bureau Veritas Latvia, lai informētu sabiedrību un nozares dalībniekus par iespējām attīstīt vēja parkus ar minimālu ietekmi uz vidi, pēc iespējas samazināt iespējamus riskus, kā arī nodrošinātu aktīvu ilgtspējību, kas ļauj samazināt nākotnes ieguldījumus un uzlabot veiktspēju. Esam gatavi likt lietā Bureau Veritas starptautisko pieredzi un kompetenci šajā nozarē, kas jau ir uzkrāta, strādājot Eiropā un Āzijā. Zaļā enerģija šobrīd ir ļoti svarīga Latvijai, un to ir nepieciešams ražot kvalitatīvi un ilgtspējīgi”.

Bureau Veritas Latvia sniedz pakalpojumus tā sauktajā Bizness sabiedrības drošībai segmentā (“Business to Business to Society”). Uzņēmuma stratēģija paredz veicināt klientu ilgtspējīgu attīstību, un tas lielu uzsvaru liek uz zaļo enerģiju, potenciāli mazinot ietekmi uz globālo sasilšanu. Eiropas Savienības likumdošana ir izvirzījusi klimata neitralitāti par vienu no svarīgākajiem mērķiem, kas sasniedzams līdz 2050. gadam, un arī Bureau Veritas Latvia seko līdzi aktuālajām izmaiņām Latvijas likumdošanas prasībām, piedāvājot arvien jaunus risinājumus šo prasību izpildes nodrošināšanai.

Jāatgādina, ka patlaban Latvijā ir trešā mazākā uzstādītā vēja enerģijas jauda Eiropas Savienībā (78 MW), apsteidzot tikai Slovēniju un Slovākiju. Lietuvā vēja enerģijas jauda ir septiņas reizes lielāka nekā Latvijā (548 MW), bet Igaunijā – gandrīz piecas reizes lielāka (320 MW).* Nacionālais enerģētikas un klimata plāns 2021.-2030. gadam paredz 800 MW vēja enerģijas jaudas uzstādīšanu Latvijā.